Maakotheek helpt Montfort College bij inrichting LAB

door | 12-dec-2018 | Klanten

Het Montfort College in Rotterdam beschikt sinds vorig jaar over een LAB-lokaal, waar mavo-, havo- en vwo-leerlingen kennis kunnen maken met techniek.

De school heeft daarvoor een beroep gedaan op de expertise van de Maakotheek, vertelt David van Toledo, biologiedocent en docent van het LAB-lokaal. “Maakotheek hebben we ingeschakeld, omdat we graag een LAB wilden opzetten en Maakotheek begeleidt ons daarbij, technisch maar ook vakinhoudelijk. Ze helpen ook met lesbrieven, en met leerlingen- en docentenhandleidingen. Dan hoef je het niet allemaal zelf te doen, dat is wel fijn. We hebben naast de lasersnijder, die door VROTECH is geleverd, ook een 3D-printer en minicomputertjes staan, Arduino’s en dat soort spullen.”

Samenwerken, zelfredzaamheid en keuzes maken

“Ik zeg altijd aan het begin van de les ‘Over 40 minuten dan heb je iets bereikt, kijk eventjes wat je wilt bereiken’”, legt de heer Van Toledo uit. “Ik geef ze dan lesmateriaal of ik geef ze een opdracht en dan is het de bedoeling dat zij het gaan onderzoeken en als ze vragen hebben, dan komen ze naar mij toe of vragen ze het aan iemand anders.”

“Dus samenwerking en zelfredzaamheid zijn belangrijk?”

“Inderdaad, ze moeten samenwerken en keuzes maken, welke kant ze willen opgaan.”

Dakterras, doosjes en drones

“Wat ik ook doe, ik laat ik ze op internet zoeken hoe je eenvoudige doosjes maakt, je hebt een website die doosjes genereert. Dan laat ik het doosje opslaan en sturen ze het naar mijn computer, dan zet ik het even om naar een dxf-bestand en dan kunnen ze daarna nog wijzigingen aanbrengen, bijvoorbeeld hun naam erin zetten of zo.”

Maar er zijn meer plannen waarvoor de lasersnijder ingeschakeld gaat worden, vertelt de heer Van Toledo: “Onze leerlingen komen via het vak beeldende vorming in aanraking met hout. Dan bouwen ze bijvoorbeeld een katapult en dan is het bij mij de bedoeling, dat ze het ontwerp van de katapult gaan maken in een CAD-programma en dat vervolgens gaan lasersnijden.
We gaan er ook een maquette voor de inrichting van het dakterras mee maken, zodat we die meubels later kunnen laten bouwen door een timmerman. Het lijkt me leuk om te bedenken wat er allemaal op moet komen, bijvoorbeeld een loungeplek, een lage zitplek of wat meer groen. Ik denk dat ze het heel moeilijk vinden, hoor, maar het is wel een uitdaging voor ze.”

Het Montfort College doet ook mee in de onderlinge dronecompetitie, vertelt de heer Van Toledo: “In de dronecompetitie vliegen de leerlingen met mini-drones. Het is nu de bedoeling dat ze ook een voorwerp gaan ontwerpen waar die drone doorheen moet kunnen vliegen, een 3D-obstakel dat beweegt. Daarvoor gaan we de lasersnijder ook gebruiken.”

Materialen

Als ik vraag naar de materialen die voor het lasersnijden gebruikt worden, is het eerste wat genoemd wordt hout, gevolgd door verschillende kunststoffen, leer en textiel. Maar als de doosjes ter sprake komen blijkt dat karton zeker belangrijk is. David van Toledo: “We gebruiken heel veel karton voor proefontwerpen. Deze week bijvoorbeeld had een meisje een doosje gemaakt. Toen we het gingen snijden in karton, kwam ze erachter dat het niet helemaal een goed ontwerp was. Maar dan laat ik het wel gewoon snijden, want zo komt ze erachter dat ze het ontwerp moet aanpassen.”

Montfort College