Lasersnijder voor maquettes van de Architekten Cie.

door | 7-okt-2019 | Klanten

Niels Mulder van de Architekten Cie. vertelt enthousiast over hoe de 100 W lasermachine van VROTECH gebruikt wordt en in het ontwerpproces is ingepast.

“We maken voornamelijk maquettes”,

vertelt Niels Mulder van de Architekten Cie., een architectenbureau in Amsterdam dat veel projecten realiseert op het gebied van grootschalige woningbouw, kantoren, openbare gebouwen, maar ook masterplanning en urbanisme. “Naast dat we tegenwoordig veel bezig zijn met het maken van 3D-modellen in de computer, zijn ook de maquette en de vormstudie een groot onderdeel van onze werkzaamheden om dingen inzichtelijk te maken voor onszelf en voor onze klanten en onze opdrachtgevers, dus we maken voornamelijk maquettes met deze lasersnijder.”

Graveren in combinatie met 3D-printen

Naar de omvang van zo’n maquette gevraagd, legt Niels Mulder uit: “Dat varieert zeer. We doen masterplannen, dus zeg maar een soort deelgebied van een stad. Daarvoor graveren we de grondplaat op de lasermachine en daarop maken we ofwel schuimblokjes of we laseren MDF-blokjes die we erop zetten. Of we maken echt een gebouw in detail met de gevels en de vloervelden. En we hebben ook een 3D-printer staan hier op het kantoor, waarmee we soms het volume maken en dan de grondplaat, met daarin gegraveerd het stratenprofiel en dergelijke, op de lasersnijmachine.”

Vormstudies en schetsmodellen

“Wat moet ik me bij vormstudies voorstellen?”
“Vormstudies zijn meer voor onszelf”, legt Niels Mulder uit, “als we inzicht willen krijgen hoe volumes werken. Om dat inzichtelijk te maken, maken we ook gewoon testjes en bekijken we die.”
“Om te kijken of het idee dat u in uw hoofd heeft ook uitvoerbaar is, zeg maar?”
“Ja, inderdaad. Dus we maken ook schetsmodellen en die zijn dan allemaal aanpasbaar. We maken dan een gedeelte van het gebouw en dat kunnen we dan constant aanpassen door blokken opnieuw te doen of we maken vier opties die je als puzzel in elkaar kunt schuiven en dan kun je kijken wat wel en wat niet werkt.”

Een handig formaat, flexibel en genoeg wattage

de Architekten Cie. heeft een BRM 90130 Budgetlaser met een buis van 100 Watt aangeschaft. “Omdat het voor onze doeleinden, het graveren van heel veel grondplaten voor een maquette, handig is om een plaat van een beetje formaat te kunnen gebruiken”, zegt Niels Mulder, “en daarnaast is dit het meest flexibel, want het meeste plaatmateriaal dat je kunt krijgen, kan hier wel redelijk makkelijk in.
Er werd ons verzekerd bij VROTECH dat er wel budget op stond, maar dat het geen budget was. Meer was voor ons niet relevant, dus het is een prima machine, ook met een prima wattage voor de materialen waar we mee werken, acrylaat, MDF en triplex. Schuim kun je helaas niet snijden op de lasersnijder, dus dat doen we met de hand. Het dikste materiaal waar we nu mee bezig zijn dat is 9 mm MDF.”

De belangrijkste eigenschap van de machine? “Dat ie snijdt.”

Het is een open deur, maar daar blijft het voor Niels Mulder niet bij: “En dat ie precies is en je niet alles zelf moet snijden of moet opsturen naar een ander bedrijf. Nu hebben we geen levertijden en bezorgkosten meer en we hebben geen stress meer als dingen opnieuw moeten en je tegen een deadline aanzit. Dus het is heel handig dat we die dingen in ons proces kunnen betrekken en dat we veel eerder kunnen beginnen met testen en dat als er iets mis is, dat we dat meteen aan kunnen passen.
Met de deadlines waar architecten vaak mee zitten, is het heel erg fijn om gewoon hands-on constant dingen aan te kunnen passen en ook last minute nog dingetjes te kunnen doen.”

Gebruikerscursus bij VROTECH is enorm bevallen

Niels Mulder heeft met een collega de gebruikerscursus gevolgd in het servicecenter van VROTECH in Tholen. “Hij is enorm bevallen!”, zegt hij, “en de contacten met VROTECH zijn wel goed, als er iets is, zijn ze er snel om het probleem te verhelpen. Dus dat is hartstikke goed en altijd vriendelijk en altijd iemand die weet waar hij mee bezig is.”

de Architekten Cie-