Ten Cate Protect B.V., specialist in veiligheid en bescherming

Verborgen in een bosrijk gebied ligt het terrein van Ten Cate Protect B.V. Op hun terrein vind je diverse gebouwen met elk hun eigen specialisme. Een ververij, een laboratorium, een productiehal en allemaal met hetzelfde doel: de allerbeste kwaliteit beschermende stoffen maken voor het ontwikkelen van bedrijfskleding. Van verplegings-uniformen tot brandweerkleding; zeer grote kans dat de stof hiervan bij Ten Cate vandaan komt.

 

“We zijn ontzettend blij met onze BRM laser… Als de machine vandaag kapot zou gaan, moet er morgen direct een nieuwe komen!”

 

Dat de grootte van het terrein van Ten Cate Protect B.V. indruk maakt is een ding wat zeker is. Maar dat kan ook haast niet anders; Ten Cate is dan ook de marktleider op het gebied van het ontwikkelen van beschermende stoffen. Ten Cate heeft een rijke, en vooral lange geschiedenis. Met verschillende zusterbedrijven is iedere tak gericht op hun eigen specialisme; kunstgras, textiel voor weg- en waterbouw, tentdoek etc. Ten Cate Protect B.V. houdt zich vooral bezig met het produceren van verschillende weefsels voor bedrijfskleding. Sinds 2016 is het laboratorium van Ten Cate. in het bezit van de BRM100160 en nog steeds naar volle tevredenheid. “We zijn er nog steeds erg blij mee” verteld Emile Rekers, kwaliteitsmanager bij Ten Cate Protect B.V. “Sterker nog, als de machine morgen ineens kapot zou gaan, dan moet er overmorgen direct een nieuwe komen!”

Eindeloze mogelijkheden in stof
Dat stof er in alle soorten en maten is, hoef je ze bij Ten Cate Protect B.V. niet te vertellen. En, deze stoffen moeten stuk voor stuk ook nog eens diverse eigenschappen hebben en aan verschillende eisen voldoen. De eigenschappen van die stoffen blijven nooit hetzelfde; kwaliteitseisen veranderen, gebruikerswensen veranderen… “Die markten zijn continue beweging. Voor de een moet de stof brandwerend zijn, voor de ander waterafstotend en weer een ander is op zoek naar kreukherstellende stof. Niet alleen op gebied van kwaliteitseisen, maar ook bijvoorbeeld doordat de situatie van de eindgebruiker veranderd, zoals bijvoorbeeld de brandweertenues. Die veranderende situaties vragen dus ook om het blijven ontwikkelen van de best toepasbare stoffen” verteld Emile. In het laboratorium van Ten Cate Protect B.V. worden diverse stoffen aan onderzoeken onderworpen. De juiste combinatie van vezels, binding en finish zorgen dat de stof uiteindelijk aan de juiste eigenschappen voldoen. “Wanneer we de juiste combinatie vezels hebben gevonden vragen we de spinnerij om er draden van de maken. Vervolgens maakt de weverij er doek van wat wij weer finishen en uitvoerig kunnen testen”.

Op zoek naar nieuwe technieken
De stoffen wordt uitgebreid getest in het laboratorium en moeten daarvoor in stalen gesneden worden met een speciaal formaat. “Voorheen tekende we de vormen van de stalen uit en werden daarna met de hand uitgesneden of uitgeknipt” verteld Emile. “Als je polyester hebt, of katoen, dan is dat nog niet zo erg. Dat is makkelijker verwerkbare stof. Maar we hebben ook een hele hoop andere kwaliteiten stof die gewoon moeilijker te snijden en te knippen zijn. Het gevolg daarvan was dat onze medewerkers daardoor vaker last kregen van armen en schouders, zelfs wanneer ze speciale scharen en mesjes gebruikten. Daarnaast was het ook een vrij tijdrovende manier van werken. Die twee factoren samen maakten dat we eens wilden gaan kijken naar een andere methode. Hoe konden we nu op een gemakkelijkere en snellere manier de stofstalen realiseren?” Stansen leek eerst een optie. Het werken met de stansen ging goed, maar voor iedere staalvorm moest een nieuwe stans gemaakt worden, wat ook nog eens erg kostbaar was. “Met stansen misten we echt een stuk flexibiliteit. We besloten dus verder te kijken naar andere technieken en kwamen toen uit bij lasertechniek. We waren er niet bekend mee maar het leek ons wel de moeite waard om eens te onderzoeken wat het voor ons kon betekenen. Iedereen denkt altijd dat laseren ontzettend duur is, maar dat valt eigenlijk ontzettend mee! We zijn bij Vrotech op demonstratie geweest en toen we uiteindelijk de prijzen hoorde was het voor ons eigenlijk wel duidelijk!”

Uitgebreid testen
Als de stof terug op het laboratorium komt wordt het materiaal uitvoerig getest. “Afhankelijk van de eigenschappen die de stof moet hebben, wordt het daar maximaal op getest” verteld Emile tijdens zijn rondleiding door het pand.  Van slijtage tot verkleuring en van trekkracht tot brandveiligheid; elke stof kan rekenen op een uitdagende testronde. Ten Cate Protect is op alle omstandigheden voorbereid. “De stalen die we met de lasermachine snijden gaan we vervolgens de test in. We onderzoeken de treksterkte van het doek zowel in kettingrichting als in inslagrichting, we simuleren zonlicht om te testen op verkleuring, we testen de slijtage door het doek een bepaald aantal toeren weerstand te bieden en ga zo maar door! Het stuk doek wat we met de lasermachine snijden is niet zomaar een los stuk doek. Deze heeft afmetingen en specificaties die voldoen aan de ISO-normering. Diezelfde ISO verwacht ook van ons dat we de stof op drie verschillende plaatsen in het doek testen. Dat was voorheen niet te doen. De lasermachine stelt ons veel makkelijker in staat om uit iedere willekeurige plaats in het doek nu stalen uit te snijden”. Maar de BRM laser biedt Ten Cate Protect B.V. niet alleen maar flexibiliteit en snelheid. “Een heel ander voorbeeld; we markeren onze stalen. Zo kunnen we in één keer aangeven of het stof met kettingrichting of inslagrichting is. Zo hebben we nooit meer dat we ons daarin kunnen vergissen. Daarnaast kunnen we wel zeggen dat de lasermachine ons vooruitgang boekt en ons helpt kwalitatief betere data te verzamelen”.

Een lasermachine voor jouw bedrijf?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of productie, of ben je gewoon benieuwd naar wat de machine voor je kan betekenen? Vraag dan eens (geheel vrijblijvend) een demonstratie bij ons aan. We laten je graag kennismaken met de machines en de techniek.

Bel +31 85 401 29 47 of stuur een e-mail naar info@vrotech.nl