Skunk Gear; speciale producten voor speciale eenheden

Groter kan het contrast haast niet zijn; midden in een gemoedelijke Noord-Hollandse polder stappen we op een koude winterdag binnen bij Skunk Gear. Een stoere werkplaats vol nóg stoerdere uitrustingen voor speciale eenheden en waar zomerse klanken je tegemoet komen. Eén ding is zeker; hier worden hele bijzondere producten gemaakt…

 

“We zijn ontzettend blij met onze BRM laser… Als de machine vandaag kapot zou gaan, moet er morgen direct een nieuwe komen!”

 

Je komt ogen tekort bij Skunk Gear. Waar je ook kijkt zie je alles wat te maken heeft met het produceren van tactische uitrusting. Van technisch textiel tot kunststof, van naaimachines tot een BRM laser. Bij Skunk Gear weten ze precies wat ze doen. Ontwerp en productie komt samen met als doel het maken van gebruiksvriendelijke, veelzijdige en duurzame producten te maken voor o.a. het Nederlandse leger, specialistische politie teams, schietsporters en ga zo maar door. “Eigenlijk kwam ik uit een heel andere wereld” verteld Jochem, eigenaar van Skunk Gear. “Ik was werkzaam binnen de muziekindustrie. Op een gegeven moment ben ik een rugzak gaan maken, omdat mijn eigen rugzak kapot ging en deze na vele reparaties toch toe was aan iets anders. Al snel maakte ik ook andere dingen. Ik heb namelijk affiniteit met defensie en schietsport, dus heb ik ook daar ook producten voor zoals riemen en tassen. Al snel begon de bal te rollen en begon ik wat maatwerk te maken. Ik schafte materiaal en machines aan en eigenlijk voor ik het wist kreeg ik opdrachten van de politie voor het maken van uitrusting voor arrestatieteams. Toen ik me realiseerde wat de grootte van die order was, dacht ik wel; nu moet ik het wat serieuzer aan gaan pakken.” Inmiddels is het productaanbod van Skunk Gear oneindig. Van pistool magazijnen tot radio houders, the sky is the limit.

Een goed begin is het halve werk
“Door dat de vraag zo specifiek was, wist ik ook; dit moet ik goed aanpakken. Wij maken namelijk alleen maar producten voor speciale eenheden van de overheid en wat je maakt moet dan dus ook goed zijn. Vervolgens ben ik dus gaan kijken naar de mogelijkheden in produceren en heb toen besloten te investeren in een lasermachine. Maar niet alleen het ‘gereedschap’ is belangrijk. Ook het materiaal moet voldoen aan hoge waarden. We snijden dan ook vooral nylon met de machine. Cordura om precies te zijn. Laminaatnylon, polyethyleen, acrylaat om mallen te maken, plexiglas, hout, noem het op. Eigenlijk snijden we best wel veel met de machine. Het is natuurlijk allemaal maatwerk wat we maken, en daar heb je soms net wat andere tools bij nodig die we heel makkelijk met de lasermachine kunnen snijden. Stiekem is de laser dan ook wel bij veel van onze werkzaamheden betrokken geraakt. Inmiddels gebruiken we nu ook Lightburn om te ontwerpen. Daar konden we toch wat meer mee uit de voeten.”

Kiezen voor kwaliteit
Bedrijven die bij Skunk Gear komen, kiezen voor kwaliteit. “Die kwaliteit zoek ik ook in een lasermachine. Ik was niet bekend met de techniek van laseren maar toen ik startte met het ontwikkelen van mijn producten was ‘de lasermachine’ wel in opkomst. In je zoektocht spiek je dan ook eens bij concullega’s; wat gebruiken zij, welke machine hebben ze etc. Ik heb naar andere merken ook gekeken maar daar was ik snel uit. De ene machine was te duur, en de andere te klein. Uiteindelijk ben ik alleen bij Vrotech langs geweest. Samen met hen heb ik tijdens een demonstratie een stuk eigen materiaal bewerkt om het resultaat te zien. Het resultaat was vervolgens snel genomen. Het werkt en dat is erg belangrijk! Daarnaast was Vrotech als betrouwbare partij ook doorslaggevend. Ik had ook een Chinese laser kunnen kopen, maar ik wil wél service. Als er iets is, wil ik dat het opgelost wordt of dat ik ergens terecht kan en dat is bij Vrotech het geval. Ik kan altijd aan de bel trekken wanneer dat nodig is, en dat is fijn aan Vrotech”.

Tevredenheid alom
Dat de machine zijn verwachtingen nakomt, beaamd Jochem al snel. “We kunnen eigenlijk niet meer zonder de lasermachine. Natuurlijk; als het moet, moet het. Maar heel ons productieproces is ingesteld op het gebruik van de BRM laser. Onze producten worden niet alleen heel snel gesneden, maar we kunnen ook nog eens grote oplages tegelijkertijd verwerken. Het gebruiksgemak van de machine is daarbij ook heel fijn; we laden gemakkelijk onze bestanden in en ‘go’!” Naast het snijden met een lasermachine zijn er natuurlijk ook andere manieren van verwerken. Toch maakt de lasermachine een wezenlijk verschil volgens Jochem. “Natuurlijk kun je de stoffen ook bewerken met een mes door textiel te snijden, iets wat binnen de textielbranche veel wordt gedaan. Het probleem daarmee is alleen dat stof snel gaat rafelen. Dat is met een lasermachine écht anders. Het materiaal wordt gelijk afgewerkt. Een materiaal wat we niet kunnen snijden, en waar we ons heel bewust van zijn is PVC. Dit snijden we dus met de hand. Maar daar zijn we aanzienlijk langer mee bezig dan wanneer we iets snijden met de lasermachine. De BRM laser is dus een grote aanwinst voor ons.”