Sioen Apparel,
dé plaats voor beschermende kleding

Wat ooit begon met een specialisme in regenkledij, groeide in de jaren erna steeds sneller uit naar een echte alleskunner. SIOEN Industries is inmiddels al lang niet meer alleen thuis in regenkleding, maar produceert inmiddels alle soorten persoonlijke beschermkledij die je je maar kunt bedenken. En hebben ze het nog niet? Dan ontwikkelen ze jouw kledingstuk gewoon op maat. Samen met jou!

Wanneer we aan komen rijden in Ardooie verschijnt plots aan de rand van een woonwijk het imposante kantoor van SIOEN Industries. Met nog een paar sporen van verbouwingswerken, zijn ze met dit supermoderne kantoor helemaal klaar voor de toekomst. Als marktleider in gecoat technisch textiel en hoogwaardige beschermkledij weten ze precies waar ze het over hebben en dat tonen ze bij Sioen niet alleen in een mooie showroom, maar ook in de uitgebreide productiehal en labo’s. Marktleider ben je natuurlijk niet zomaar. Daar gaat jarenlange ervaring aan vooraf. “We zijn ontstaan uit de industrie, regenkledij eigenlijk” verteld Claude Hoebeke. Claude is Industrial Engeneering manager bij Sioen Apparel, één van de drie divisies van de Sioen Industries groep. “Al snel ging de bal rollen en gingen we van gewoon gecoat materiaal naar ademende stoffen voor regenkledij. Daarna naar high visibility werkkleding en zo kwam er alleen maar meer bij. Ook op specialistisch niveau, dus interventiekledij voor brandweer en politie maar ook kledij voor de politie- en brandweerman tijdens niet-urgente situaties zoals kazernetenues”. Inmiddels levert Sioen allerlei soorten beschermkleding voor zowat alle industrieën die de drager moet beschermen tegen de meest uiteenlopende risico’s. Van kettingzaagbescherming voor de bosbouw tot reddingsvesten voor reddingsbrigades. Kleding waarbij veiligheid, comfort en bescherming altijd cruciaal is.

“Met onze BRM laser dagen we onszelf uit om onze producten iedere keer nóg beter te maken”.

 

Ontwikkeling van kleding
Toen Sioen opzoek ging naar de juiste lasermachine waren zij al wel bekend met de techniek. In de fabrieken in Indonesië, Poperinge en Luik stonden namelijk al een lasermachine. De productie van kledij gebeurt buiten België, ver weg van het hoofdkwartier waar R&D-ers en productdesigners aan de slag zijn. “Wanneer je lasersnijden wilt gebruiken tijdens de ontwikkeling van producten, dan wordt het lastiger wanneer je zelf niet de technologie in huis hebt. Je hebt bij wijze van spreken wel eens gehoord van lasersnijden maar tegelijkertijd eigenlijk geen idee wat de machine allemaal kan en wat dat vervolgens voor de ontwikkeling kan betekenen” verteld Claude verder. “De machine wordt vooral ingezet tijdens de ontwikkeling, voor het snijden van textiel of daaraan gerelateerde producten. Eigenlijk zou je kunnen zeggen; voor alles wat we niet op manuele of bestaande klassieke snijapparatuur kunnen snijden”. Wanneer we door het atelier lopen zien we verschillende machines worden hierbij ingezet; snijtafels, naaimachines, en sinds een jaar nu ook een BRM laser. “Met de lasermachine kunnen we eindeloos experimenteren. We dagen onszelf daarmee uit om onze producten iedere keer nóg beter te maken”.

De zoektocht naar de juiste lasermachine
Maar hoe bepaal je welke lasermachine je nodig hebt? “Op een bepaald moment werd de fabriek in Myanmar gebouwd, waarbij ook lasermachines werden ingezet. En ook in onze fabriek in Roemenië installeerde de operationeel manager een lasermachine. In eerste instantie werden ze niet zo veel gebruikt. Maar toen de vraag naar lasersnijden nog meer groeide hebben we op een gegeven moment bewust de knoop doorgehakt en zijn we vol op deze techniek gaan inzetten. Met succes! De lasermachines spelen een grote rol in onze productie”. Tijdens onze rondleiding door het pand vertelt Claude dat Sioen tijdens de zoektocht naar de juiste lasermachine bij meerdere aanbieders is geweest. “We zijn bij drie verschillende partijen geweest, zo pakken wij dat altijd aan. Voor datgene wat wij met de machine willen doen, was de uitkomst niet heel verschillend. Ook prijs was geen grote differentiator. Toch was er bij Vrotech een wezenlijk verschil, namelijk het contact. Vanaf het begin was er een prettige en correcte communicatie; onze vragen werden direct beantwoord en opgevolgd. Uiteindelijk twijfelden we tussen twee aanbieders. De service die Vrotech bood was daarin echt doorslaggevend. Wij werden bij Vrotech behandeld zoals we zelf onze klanten helpen. De keuze was vervolgens snel gemaakt en daar zijn wij nog altijd tevreden over!”.

Een wereld van verschil
Het verschil tussen de oude en nieuwe werkwijze is enorm. Zeker als we kijken naar de tijdswinst op gebied van ontwikkeling. “Door een lasersnijmachine op onze afdeling te ter beschikking te hebben, sparen we reis- en vergadertijd uit. Omdat de fabriek in Indonesië eerst de enige locatie was met een lasermachine, stuurden we onze ontwerpen naar hen toe om te produceren. Vervolgens stuurden zij dat weer terug en pakten wij het hier in België weer verder op. Je kunt je voorstellen dat het ontwikkelen van onze kleding daarmee een langdurig proces werd. Het werkte absoluut prima, maar nu we hier in België een BRM laser hebben staan, merken we pas hoeveel tijd het scheelt. In sommige gevallen hebben we een tijdswinst van 3 weken behaalt! Dat is behoorlijk, en je kunt je voorstellen wat dat betekend in snelheid en mogelijkheden” vertelt Claude trots. En terecht! Van een proces van 3 weken naar een productietijd van 1 dag is een enorm verschil. Toch is de tijdsbesparing niet het enige voordeel voor Sioen. “We merken wel echt kwaliteit in snijden. Het snijden deze een lasermachine is perfect. De machine is heel nauwkeurig dus wanneer er onderdelen met hoge precisie gemaakt moeten worden, zetten we al snel de BRM laser in”. Natuurlijk is er ook een verschil in afwerking; snijden met een lasermachine geeft gladde snijranden. Bij het snijden met een mes kunnen er rafelranden ontstaan. “Gelukkig hebben we daar doorgaans geen last van. Het is wel zo dat, wanneer perfecte afwerking een eis is van de opdrachtgever, we uiteraard de laser inzetten. Verder dragen alle machines op hun eigen wijze een bijdrage aan het proces”.