Minder fysieke inspanning door de BRM laser bij Atelier Alternatief

Atelier Alternatief afdeling De Sluis, heeft een duidelijke missie; iedereen die zich moeilijk op de arbeidsmarkt beweegt kan bij hen terecht voor werk op maat, werkplekleren of coaching. Allemaal met het doel om de kansen van de werkzoekenden te versterken bij het ontwikkelen van hun loopbaan.

En dat doen ze met de meest uiteenlopende activiteiten! Een stikkerij, een schrijnwerkerij, het ontwikkelen van relatiegeschenken; noem een werkgebied en Atelier Alternatief kan je erbij helpen. Zo vind je op hun werkplaats in Genk alle technieken die je nodig hebt; frezen, stikken, snijden en sinds 2019 ook lasergraveren en lasersnijden. “We zochten naar een manier om efficiënter en makkelijker de stoffen te knippen die we gebruiken voor het maken van stofstalen” verteld Kim Cuypers, coördinator bij Atelier Alternatief en Vzw De Sluis. “Met diezelfde manier wilden we een stuk gaan digitaliseren en een techniek vinden waarmee we de kwaliteit van bepaalde artikelen konden verhogen. Voornamelijk het snijden van stoffen voor de stoffenstalen had onze hoogste prioriteit”.

Inzet BRM laser
Nog steeds wordt de BRM 150300 gebruikt voor het snijden van stoffen waarmee Atelier Alternatief de meest uiteenlopende stoffenstalen maakt. Sinds de komst van de machine wordt ook hout bewerkt, maar de grootste focus blijft liggen op textiel. “Wij maken stofstalen in opdracht van bedrijven binnen de meubel- en bedindustrie” verteld Kim verder. “Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken. Of het nu stof is voor het bekleden van een boxspring of gordijnen. Zowel particulieren als ketens weten ons daarvoor te vinden. Wanneer we hout bewerken zijn dat vooral neventaken voor onze schrijnwerkerij. Er zijn soms displays die gepersonaliseerd moeten worden zoals bijvoorbeeld met een logo. Dankzij de lasermachine kunnen we daar dan ook op inspelen en de schrijnwerkerij ondersteunen”.

“Niet alleen qua productie, maar ook in nabewerking maakt de lasercutter een wezenlijk verschil bij het maken van onze stofstalen”.


Meer dan het gewenste resultaat
“Vroeger deden we heel veel met de hand. Zo legden we meerdere lagen stof op elkaar welke we vervolgens met een up- and down-machine in het juiste formaat sneden. Helaas merkten we dat we daar toch veel materiaalverlies mee hadden en ook het aftekenen was niet altijd handig. Vervolgens moesten we het textiel toch nog op een bepaalde manier nabewerken omdat er soms rafelranden overbleven. Met de lasercutter was dat anders. De rand verbrand licht bij lasersnijden waardoor je gelijk een mooie afwerking hebt. Dat maakt dat we bijvoorbeeld voor een lasercutter hebben gekozen in plaats van een nieuwe snijmachine. Uiteraard heeft de ene stof meer kans op een rafelrand dan de ander, maar feit blijft dat we met de lasercutter ons daar niet langer zorgen over hoefden te maken. Afhankelijk van welke instellingen je gebruikt heb je altijd een mooie afwerking van je materiaal”. Met de komst van de machine in 2019 is de grootste verandering dat Atelier Alternatief  minder fysiek werk hoeft te vragen van hun arbeiders. “Er is minder fysieke inspanning nodig” gaat Kim verder. “Ze worden nu op een veel modernere en eigentijdse manier opgeleid om straks naar een normale arbeidsplaats te gaan. De afstand word minder groot. Ze raken ervaren met CNC aangestuurde machines en daar hoort een lasercutter ook bij”.

Van schrijnwerkerij naar stikkerij
In de zoektocht naar de juiste lasercutter heeft Kim meerdere opties overwogen. “In eerste instantie zijn we gaan kijken of we in onze schrijnwerkerij de computergestuurde freesmachine konden vervangen door een lasercutter. Zo zijn we ook terecht gekomen bij lasertechniek. Echter bleek het vervangen van de freesmachine niet zo efficiënt, omdat er toch meer mogelijkheden binnen hout waren voor een freesmachine binnen onze schrijnwerkerij. Maar tegelijkertijd werd het steeds moeilijker om stiksters en stikwerk te krijgen dachten we dat een lasercutter misschien op dat gebied wel iets voor ons kon betekenen, en dat bleek! Uiteindelijk hebben we meerdere merken bekeken en kwamen op den duur bij Vrotech terecht”. Op de vraag wat de doorslag gaf om voor een BRM laser te kiezen was het antwoord helder: de verhouding prijs/kwaliteit. “Absoluut de prijs/kwaliteit verhouding. Een lasercutter van BRM was niet alleen een betaalbare maar ook een haalbare oplossing voor ons. We hebben nog wel bij andere merken gekeken, maar die prijzen waren gewoon te hoog. Niet betaalbaar. Vervolgens zijn we gaan kiezen op formaten, we hadden immers een bepaald formaat nodig voor onze stoffen”. Dat ze bij Atelier Alternatief en VZW de Sluis niet stilzitten ontdek je al snel wanneer je verder door het pand loopt. “Onze focus blijft textiel, maar hier en daar zijn ook wat proefprojectjes gestart. We vinden het leuk om te ontdekken en te proberen. Wellicht kunnen we daar in de toekomst nog eens op commercieel gebied iets mee doen…”

Een lasermachine voor jouw bedrijf?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf of productie, of ben je gewoon benieuwd naar wat de machine voor je kan betekenen? Vraag dan eens (geheel vrijblijvend) een demonstratie bij ons aan. We laten je graag kennismaken met de machines en de techniek.

Bel +31 85 401 29 47 of stuur een e-mail naar info@vrotech.nl