Haitsma Engraving: van pantograaf naar lasergraveren

door | 10-okt-2018 | Klanten

Haitsma Engraving is een uniek graveerbedrijf met 40 jaar ervaring. Speciaal voor het snijden van acrylaat is onlangs een BRM 90130 aangeschaft.

Lasergraveren bij Haitsma Engraving sinds 1996

Haitsma Engraving begon in 1978 met behulp van een pantograaf en nu werken ze met een uitgebreide machinepark van graveercomputers, freesmachines en vastestof- en CO2-lasers. In 1996 werd de eerste Nd:YAG-laser in gebruik genomen en in 1999 kwam de eerste CO2-laser. Haitsma Engraving levert niet alleen vlak graveerwerk, maar is nog een van de weinige bedrijven die ronddraaiend frezen. “Scheepsbellen, bijvoorbeeld, die moeten echt gefreesd en daarna ingelakt worden”, vertelt Tjalling Haitsma, eigenaar van Haitsma Engraving. “Ook urnen van marmer, hout, staal en allerlei andere materialen worden ronddraaiend gegraveerd. Er wordt meer en meer gecremeerd, dus er worden steeds meer urnen gevraagd.”

Waarom heeft u deze BRM 90130 gekozen?

Tjalling Haitsma: “Dat was puur de prijs. Het ging om het formaat en het wattage – we hebben er een 150 W bron inzitten – en prijstechnisch ten opzichte van de concurrenten waren zij het beste. Als je een ander merk hebt, praat je over heel andere bedragen. Dus kan ik hem ook veel sneller inzetten om bepaalde materialen te snijden, zodat het prijstechnisch ook uitkomt.”
“De BRM 90130  is een hele fijne machine en we zijn er heel tevreden over. De machine is nauwkeurig genoeg voor het werk dat hij moet doen. We snijden er alleen maar acryl mee, o.a. voor de opbaardeksels van doodskisten. De grootste maat is 125 cm en groter komt daarin niet voor, dus ik heb een optie genomen die daarbij komt. Voor deze machine moesten de sponningen al uit de deur, dus een slag groter kon echt niet naar binnen. Met de BRM 90130 snijden we ook acrylaat kiststeunen, grafplaatjes, tafeltjes en de vlindertjes voor baby’s. We gebruiken de machine niet dagelijks, want we snijden in voorraad. Op een gegeven moment wordt er een dag ingepland en dan staat hij een hele dag te draaien.”

Voor elke taak een andere machine

“Markeren doen we op andere lasers”, vertelt de heer Haitsma. “Boomschijven voor op natuurbegraafplaatsen bijvoorbeeld, worden ook met een CO2-laser gedaan, maar daar gebruiken we een andere CO2-laser voor, want met dat hout wordt de machine erg snel vuil en dan gaat snijden niet meer zo goed. Ook voor het graveren van champagne- en wijnglazen bijvoorbeeld en voor het graveren van de fotomuntjes die we voor juweliers maken, gebruiken we speciale machines.”

Demonstratie bij VROTECH in Tholen

Na een demonstratie in het Servicecenter van VROTECH in Tholen, was de koop snel gesloten. “Natuurlijk heb ik ook bij collega’s die zo’n machine hadden nagevraagd wat die ervan vonden en dat gaf het vertrouwen om daarheen te gaan”, vertelt de heer Haitsma. “Ik wist dus wel van de hoed en de rand voordat ik eraan begon. Ik ben een keer naar Tholen gereden waar ik een demonstratie heb gehad. Die demonstratie was keurig en toen ik dat gezien had, wist ik in ieder geval, dat ik daarop verder kon.”