Gezocht op free dxf? Maak een knikkerbaan met deze dxf!

door | 3-jun-2019 | Templates

Op internet zijn massa’s foto’s en tekeningen van leuk kinderspeelgoed te vinden, maar niet alles wat je leuk vindt is ook meteen snijklaar voorhanden als free dxf. Knikkerbanen zijn er in alle soorten en maten, en met een grote variëteit aan mechanismen. Onderstaande afbeelding laat een simpel knikkerbaantje zien dat duidelijk bedoeld is voor de allerkleinsten.

Deze foto was de inspiratie om een snijbestand te gaan maken voor een knikkerbaantje van 3 mm multiplex in plaats van massief beukenhout. Omdat je graag je werkstuk wilt uitproberen als het gereed is, heb ik de slinger wat langer gemaakt, waardoor het geheel wat hoger op z’n poten staat. In het voorbeeld zijn knikkers gebruikt met een diameter van 16 mm, dus dat formaat heb ik ook als uitgangspunt genomen, maar het principe moet uiteraard ook werken met kleinere knikkers..free dxfHet bovenvlak van de plunjers helt 8°, wat voldoende moet zijn om de knikkers gemakkelijk naar de volgende te laten rollen. De bovenvlakken van de plunjers passen loodrecht op de zijden, dus moet je de vorm wat veranderen om ze precies te laten passen, zodat de verbindingsnokjes niet uitsteken. Vijlen of schuren kan een oplossing bieden of je kunt de laserstraal onder een hoek laten snijden.

Het dxf bestand bevat de aanzichten en de volgende uit te snijden onderdelen:

Bodem, voorkant, korte glijbaan, lange glijbaan, achterkant, lage zijkant, hoge zijkant, slinger, as, versteviging 4×, middengeleiding, ring 5× ø9 mm, ring 2× ø11 mm, ring 5× ø6 mm, ring 1× ø5 mm, wiel 6×, handvat slinger, steun, zijde plunjer 6×4, deksel plunjer 6×2.

Deze free dxf bevat de eerste, nog niet beproefde versie. De hulplijnen en de aanzichten hoeven niet gesneden te worden. Wil je de aanzichten niet verwijderen, breng ze dan onder in een aparte laag en zet de output op No voordat je gaat snijden. Doe dat ook met de hulplijnen in de tekening. Indien de tekst in de tekening wel door de LaserWork-software als laag herkend wordt, zet hiervan de output dan eveneens op No.

Wil je nog een pakkende tekst op het knikkerbaantje aanbrengen dan kan je in de Laserwork-software van de BRM-lasermachines gemakkelijk een tekst aan het snijbestand toevoegen om die te laten graveren. Je kunt dit natuurlijk ook doen in een grafisch of technisch tekenprogramma, zoals QCAD Professional dat ik voor deze free dxf heb gebruikt.

Wil je wat meer weten over knikkers, zoals de eenteller, gewone knikker of kleintje, de knikker waarvoor ik dit free dxf gemaakt heb, kijk dan eens op http://www.knikkerbaan.nl/en/knikker-soorten/8/