Buyse Metal Works Group geniet voordelen lasermarkeren

door | 5-sep-2018 | Klanten

De Buyse Metal Works Group gebruikt met veel voordeel lasermarkeren om onderdeelnummers en logo’s te stempelen op hun producten van staal, inox en aluminium.

Nummeren zonder materiaalverdikking

De vestiging van de Buyse Metal Works Group in Lier (Desart Industries), is actief als toeleverancier van draai-, frees- en slijpwerk en beschikt daarvoor over een imposant CNC-machinepark. Sinds 2016 beschikt Buyse Metal Works Group over een BRM fiberlaser van 20 W voor het lasermarkeren van geproduceerde onderdelen. De heer Wouter Vandenbranden, algemeen directeur, legt uit wat de aanleiding was om over te gaan op lasermarkeren: “Grosso modo werkten we met het mechanisch inrollen met metalen stempeltjes waar dan een nummertje op staat dat we indrukken in het metaal. Als je een nummertje erin gaat duwen dan stuikt dat materiaal altijd een beetje omhoog. Het materiaal moet ergens naar toe, hè! De lasertoepassing is eigenlijk ontstaan uit een vraag van onze klant om stukken te gaan nummeren, maar zonder dat er materiaalverdikking is. Dus zijn we op zoek gegaan naar een applicatie voor een nummertje ergens op te kunnen zetten zonder dat het materiaal naar boven komt.”

Fiberlaser het beste voor lasermarkeren van metalen

“Maar waarom heeft u voor een fiberlaser en niet voor een CO2– of metaallaser gekozen?”
Wouter Vandenbranden: “Ik heb een eerste toestel van BRM gekocht via een andere installateur. Toen is erover gesproken wat het beste toestel zou zijn voor onze toepassing en dan is die fiberlaser eruit gekomen. Het gaat over het nummeren van metalen onderdelen, de artikelnummers erop schrijven met een laserstraal, dat is wat we doen.” En omdat steeds vaker voor deze manier van markeren werd gekozen, heeft men in 2018 opnieuw een BRM fiberlaser aangeschaft, nu bij VROTECH. “Nu gebruiken we dat lasertoestel veel ruimer omwille van de duidelijkheid van de cijfertjes”, verduidelijkt de heer Vandenbranden. “Heel makkelijk en veel duidelijker te lezen dan een ingerold nummertje. Ten tweede, die stempeltjes die we gebruiken voor nummertjes in te rollen die zijn duur en sommige cijfertjes slijten zeer rap. We zaten dus met relatief hoge kosten en die heb je met dat lasermarkeren ook niet.”

Mobiliteit en klein oppervlak grote pluspunten

Buyse Metal Works Group maakt maximaal gebruik van de mobiliteit van de fiberlaser. Wouter Vandenbranden: “Ons eerste toestel hebben we nu op een kar gezet en die gaat in functie van daar waar het nodig is naar de desbetreffende verspaningsmachine. Het toestel dat we bij VROTECH hebben gekocht dat staat momenteel aan de werkpost waar het eigenlijk het meest frequent nodig is. Hij blijft daar dan gewoon staan en op het tempo dat de stukken worden afgewerkt worden ze dan ook meteen genummerd.”
“Het mobiel zijn en het kleine oppervlak zijn pluspunten van de machine: dat je niet met een machine zit van twee bij drie meter grondoppervlak, maar dat je nog gewoon je gang kan gaan.”

Materialen

De fiberlaser staat tussen de verspaningsmachines en is in gebruik voor het lasermarkeren van alle materialen waaruit onderdelen geproduceerd worden, hoofdzakelijk staal, inox en aluminium.

VROTECH is nieuw als leverancier, hoe is het contact?

Wouter Vandenbranden: “Het contact is niet intens, maar goed, voldoende. Als ik kwaliteitsproblemen heb ─ er zijn een paar probleempjes geweest met ons nieuw toestel ─ heb ik VROTECH daar altijd mee van in cc gezet. Ik heb ook wel gemerkt dat zij meehelpen in die dossiers en dat apprecieer ik best.”
Aan het einde van ons gesprek schiet de heer Vandenbranden nog iets anders te binnen: “Bij ons oude toestel dat we twee jaar geleden aangekocht hebben, hebben we eigenlijk een te zware filterunit gekocht en VROTECH is zo eerlijk geweest om daar op te wijzen op voorhand.”